Nieuws

Lage rente. Moet ik mijn hypotheek oversluiten?

Nu de rente zo laag is, vraagt u zich net als vele anderen misschien af of het voordelig zou zijn om uw hypotheek over te sluiten. De hypotheekrente die u betaalt is immers vaak hoger dan de huidige rente.

Als u uw hypotheek oversluit, sluit u in feite een nieuwe hypotheek af waarmee u de oude hypotheek aflost. Vaak moet u opnieuw kosten maken voor een taxatie, de notaris en betaalt u afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. De belangrijkste kostenpost is echter meestal de boete die u moet betalen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Bij oversluiten gedurende de rentevaste periode rekent de geldverstrekker een boete die gelijk is aan de gemiste rente-inkomsten. Hoe langer de rentevaste periode nog zou duren, hoe hoger deze boeterente zal zijn.
Al deze extra kosten zorgen ervoor dat oversluiten vaak niet voordelig uitpakt. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Duurt de rentevaste periode bijvoorbeeld nog een jaar of twee en verwacht u dat de rente gaat stijgen, dan kan oversluiten toch voordelig zijn. U kunt dan namelijk langer profiteren van de lage rente. Kijk wel eerst naar de mogelijkheden bij uw huidige hypotheekverstrekker. U heeft dan veelal de minste kosten.

Oversluiten kan ook interessant zijn als u plannen heeft om uw hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of andere uitgaven die u via uw hypotheek wilt laten lopen. Veel van de kosten die u ook krijgt bij het oversluiten maakt u dan toch al, zodat het oversluiten minder duur wordt.

Het oversluiten van de hypotheek hangt sterk af van uw persoonlijke situatie en vereist een deskundig advies.
Hypotheekexpert
Olof Palmelaan 14
9649 BH Muntendam
T 0900 – 555 666 1
info@hypotheekexpert.nl